Dilluns 18 Febrer 2019
Actualitat / Actualitat

Actualitat

Declaració

El Fons Menorquí defensa l’aplicació de polítiques migratòries basades en els drets humans i una acollida integradora

L’arribada d’una pastera procedent d’Algèria a les costes menorquines ens empeny a assumir que les migracions i el refugi són processos que afecten el conjunt de la comunitat internacional i que, com demostrat aquest fet, també incideixen en el nostre territori local.

 La petita embarcació sortí d’Algèria, amb vuit o més persones a bord. Les raons per les quals van decidir embarcar en un bot precari sabent que la Mediterrània és avui una de les rutes de trànsit més perilloses, són prou conegudes. I també complexes. Abandonen el seu país d’origen per millorar la seva vida, fugir dels abusos contra els drets humans, com la tortura, la persecució, els conflictes armats, la pobresa extrema i, fins i tot la mort.

Davant d’aquestes circumstàncies límits, les restriccions frontereres que serveixen per engreixar les màfies de tràfic il·legal de persones, es demostren inútils per aturar els fluxos cap a Europa I, per contra, converteixen la mar Mediterrània en un cementiri.

Com tantes d’altres persones que han aconseguit arribar a les fronteres europees, el futur dels vuit ocupants de la pastera arribada a Menorca és incert i gens esperançador. Quan les autoritats competents els van detenir portaven passaport francès fals, de manera que el procediment que se’ls aplica és passar a disposició judicial, l’ingrés a un calabós policial, el trasllat en a un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) i, molt possiblement, la seva expulsió.

La Declaració Universal de Drets Humans (1948) reconeix que tothom té dret a circular lliurament i a escollir el lloc de residència. Més recentment, el 25 de setembre de 2015, els països membres de Nacions Unides varen aprovar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i, entre d’altres qüestions, declaren que s’ha de “facilitar la migració i la mobilitat ordenades, segures, regulars i responsables de les persones, entre d’altres coses, mitjançant l’aplicació de polítiques migratòries planificades i ben gestionades”.

A partir d’aquestes premisses, el Fons Menorquí de Cooperació manifesta:

1.      La necessitat per part de la Unió Europea d’establir unes polítiques migratòries construïdes a partir del respecte als drets humans i als principis de solidaritat i fraternitat que han fonamentat la cultura del projecte europeu. 

2.  El rebuig a les actuals polítiques de fronteres, que fomenten la proliferació de les màfies de tràfic de persones, cerquen la restricció dels fluxos i segreguen les persones en diferents categories de migrants, amb el que és una evident vulneració dels drets humans. Així com a les pràctiques d’expulsions sumàries i col·lectives, conegudes com “devolucions en calent”, que són il·legals.

3. Es reivindica l’apertura de corredors humanitaris segurs, que garanteixin la dignitat de les persones migrants, amb el tracte humà i legal que hom es mereix.  

4.      La defensa de garanties per a una acollida en les millors condicions. És a dir:

o   El rebuig dels CIE com instrument de privació de llibertat de les persones migrants, la petició del seu tancament i la seva reconversió, si és el cas, en veritables centres d’acollida on es doni una atenció integral, humanista i amb garanties de compliment dels drets humans.

o   El compliment de la pròpia legislació espanyola en matèria d’Estrangeria que garanteix la identificació de manera individualitzada de les persones demandants de protecció internacional. 

5.  Les entitats sòcies del Fons, que són les administracions locals i vuit ONG, ens reafirmam en la necessitat d’apertura de places per a persones refugiades i en el desenvolupament del Programa Estatal de Refugi i, si s’escau, de col·laborar-hi de forma activa.

6.   La demanda al govern de l’Estat espanyol de la previsió d’un mecanisme pel cofinançament dels costos derivats dels processos d’atenció i integració de les persones migrants i refugiades, facilitant l’accés a les administracions locals dels Fons d’Asil, Migració i Integració (FAMI) i tots aquells fons europeus als que puguin optar els ens locals per al desenvolupament de programes d’acollida complementaris, tal i com succeeix a altres països.

7.   El nostre compromís a continuar oferint recursos per donar atenció i assistència a les persones que cerquen refugi, a través de projectes de cooperació i ajuda humanitària en països fronterers i en els països d’origen de les persones migrants per a pal·liar, les causes econòmiques de les migracions.

8.   La ferma voluntat d’explicar els perquès de les migracions, i les voluntats geopolítiques i econòmiques que les mouen. Es tracta de mostrar a la ciutadania, des de l’Educació per a la Ciutadania Global, la realitat i les dades dels fluxos migratoris tot desmuntant les posicions racistes i xenòfobes.

La història de la humanitat és, per si mateixa, la història de les migracions, perquè resulta que si el primer homínid va aparèixer a Etiòpia, va haver de fer un llarg camí per arribar fins on som ara.

L’arribada la setmana passada de la pastera procedent d’Algèria ens recorda que Menorca també ha estat terra de migracions. Precisament l’any 1830, en què França havia dut a terme la campanya de conquesta d’Algèria, la nostra illa va ser terra de recalada de l’episodi colonial i, és clar, açò va estimular un corrent migratori per ocupar les noves terres colonitzades pels francesos. I milers de menorquins van partir a la recerca de noves oportunitats. Que la memòria de la nostra pròpia història ens estalvii cometre errors irreparables. 

 
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web Acceptar | Com configurar